25 listopada 2011

Czekoladowa lawa

Zakochałam się w tym pysznym, mięciutkim ciastku z płynną czekoladą w środku. Moim gościom również smakowały:) Poniżej zamieszczam przepis.

Składniki:

120g cukru (można dać mniej żeby nie było takie słodkie)
5 żółtek
120g mąki pszennej
250g gorzkiej czekolady
3 jaja
250g masła
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Masło i czekoladę rozpuszczamy w dużej misce w kąpieli wodnej.
Jajka, żółtka i cukier ubijamy (wystarcza zwykła trzepaczka) na puszystą masę, dodajemy cynamon.
Mieszamy obie części, dodajemy mąkę i mieszamy, aż znikną wszystkie grudki.
Przelewamy masę do wysmarowanych foremek, obsypanych mąką ( żeby lepiej było wyciągać potem ciastka z foremek można wyłożyć foremki papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki na 20min. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 200stopni C przez 10minut.

2 komentarze:

  1. Oj próbowałam i polecam nawet na zimno z bita śmietaną mmmmm rozkosz :) żeby zrobic dla dwóch osób uzyłam polowy składników mmmmm polecam :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm...Pamiętam ten MEGA czekoladowy smak :D Czekoladowe niebo w gębie :)
    - tu jeden z gości, ten najbardziej żarłoczny ;)

    OdpowiedzUsuń