19 listopada 2011

Pieczemy chlebek

Lubie świeżo upieczony chleb z masełkiem... mmmm sama rozkosz...
W związku z tym zamieszczam przepis, który bardzo przypadł mi do gustu bo można go szybko zrobić i piec w zwykłym piekarniku.

Składniki:

1/2 kg mąki krupczatki
1/2 litra ciepłej wody
1/2 szkl otrąb pszennych
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
1 i 1/2 łyżki sezamu
1 i 1/2 łyżki pestek dyni
3/4 łyżki soli
2 i 1/2 łyżki cukru (ja daje mniej)
ok 25-35g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant

W naczyniu rozkruszamy drożdże. Dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Na koniec ciepła woda. Tak wymieszana masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki (można posypać makiem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura do 60 stopni) na około 40minut, po tym czasie podkręcamy temperaturę do ok 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 40minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz