19 listopada 2011

Słodka chwila

Moja Przyjaciółka w celu zmniejszenia spożycia słodkości nie kupuje ich. Nie ma w domu nic słodkiego to nie je. U mnie to nie skutkuje :P Kiedy przychodzi mi ochota na słodkie zmierzam do kuchni wyciągam co mam i tworze małe co nie co. Tym razem też tak było :) Banalnie proste w zrobieniu, nie wymaga wyszukanych składników i może zmienić się we wspaniałą zabawę z waszą pociechą.

Jabłka pod chrupiącą kruszonką.

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w dużą kostkę do naczynia żaroodpornego. Na górę kruszymy masę wykonaną z miękkiego masła (ok 100g), mąki (ok 200g) i cukru (ok 100g).
Do smaku można posypać jabłka (pod kruszonką) cynamonem i odrobiną rodzynek. Całość pieczemy, aż kruszonka się zarumieni. Można podawać z gałką lodów waniliowych.
 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz