11 grudnia 2011

Biszkoptowe racuszki

Zamiast tradycyjnych racuszków polecam Wam ich biszkoptową wersje. Przepis ten można też wykorzystać do zrobienia smakowitych naleśników. Pyszności :)

Składniki:
1szkl mąki
4jajka
1/3 szkl cukru
3/4 szkl mleka
1/3 szkl wody gazowanej
szczypta soli
jabłka

Mąkę przesiać. Żółtka zmiksować z cukrem, solą oraz mlekiem. Nadal miksując, dodawać stopniowo mąkę, a potem wodę. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem, ale już nie miksując.
Moją tzw. "kropką nad i" jest dodanie do smaku: cynamonu i esencji waniliowej.
Jabłka (ilość zależna od naszych upodobań smakowych) obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić          w plasterki i wymieszać z ciastem. Na koniec porcjami smażymy racuszki z obu stron.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Już wiem co dzisiaj zrobię na obiad :) Mam nadzieje, że wyjdą równie smacznie.
    Dudzia :*

    OdpowiedzUsuń