13 grudnia 2011

Pierniczki

Podzielę się dziś z Wami moim odkrytym w tym roku przepisem na szwedzkie pierniki. Przepis pochodzi  z Ikeowskiego magazynu "Live" . Oczywiście szybki i prosty. Pierniki bezpośrednio po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach stają się kruche. Tak więc najlepiej upiec je co najmniej tydzień przed świętami.

Składniki na około 100 sztuk pierników:
550g mąki tortowej lub poznańskiej
300g miodu (z miodem sztucznym pierniki szybciej będą miękkie)
100g cukru pudru
120g rozpuszczonego masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 40g do 50g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki należy wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite.Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3mm. Wycinamy foremkami dowolne kształty. Jeżeli pierniki maja być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki np. wykałaczką. Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. 


3 komentarze:

  1. Pan Ciastek mnie przekonał, od jutra zaczynam wypiekac!:)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się Oluś :)życzę udanych wypieków i frajdy w ozdabianiu :)oczywiście liczę ze się z Nami podzielisz efektami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastek :D Inko jest swietny!! Skradł moje serce już w Shreku a teraz u Ciebie drugi raz :) całuje ciepło Martita

    OdpowiedzUsuń