30 listopada 2011

Reniferowate


Renifer z masy solnej, na choinkę dla Wyjątkowej Pauli:*

Choinkowe wspomnienie

Te choinki robiłam dawno, dawno temu :) Całość do spałaszowania :P Podstawa zrobiona z ciasta kruchego, polana czekoladą i obsypana cukiereczkami do dekoracji. Przepraszam za jakość zdjęć ;/

28 listopada 2011

Mój ulubiony Sąsiad

Przedstawiam Wam Mojego ulubionego Sąsiada Zdziśka, którego zimą dokarmiam :)
Czasem zdarza się nam zjeść wspólne śniadanie: ja przy stole koło okna a On zaraz za oknem na swojej mirabelce :)

Chatka Puchatka :)

Marzy mi się domek z ogródkiem..By choć trochę przybliżyć się do mojego marzenia zbudowałam sobie swój słodki, świąteczny, piernikowy domek. Drugi domek został zbudowany na zamówienie dla Wyjątkowo Pozytywnie nastawionej do życia osoby.... 
Jeszcze tyle do świąt a u mnie już pachnie piernikiem :)







Biżuteria -kolczyki i pierścionek


25 listopada 2011

Biżuteryjne "czerwone porzeczki"



Czekoladowa lawa

Zakochałam się w tym pysznym, mięciutkim ciastku z płynną czekoladą w środku. Moim gościom również smakowały:) Poniżej zamieszczam przepis.

Składniki:

120g cukru (można dać mniej żeby nie było takie słodkie)
5 żółtek
120g mąki pszennej
250g gorzkiej czekolady
3 jaja
250g masła
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Masło i czekoladę rozpuszczamy w dużej misce w kąpieli wodnej.
Jajka, żółtka i cukier ubijamy (wystarcza zwykła trzepaczka) na puszystą masę, dodajemy cynamon.
Mieszamy obie części, dodajemy mąkę i mieszamy, aż znikną wszystkie grudki.
Przelewamy masę do wysmarowanych foremek, obsypanych mąką ( żeby lepiej było wyciągać potem ciastka z foremek można wyłożyć foremki papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki na 20min. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 200stopni C przez 10minut.

22 listopada 2011

Bananowy chleb

Amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Prosty i szybki wypiek.

Składniki:

3-4 banany
1/3 szkl roztopionego masła
3/4 szkl cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 1/2 szkl mąki

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich cukier, masło, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy.  Mąkę mieszamy z sodą i solą,a  potem łączymy z bananami.Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy-keksówki i pieczemy godzinę. Pysznie i szybko.

Biżuteryjne drobiazgi

Moje kolejne drobiazgi biżuteryjne. A już wkrótce kolejne bombeczki, domki z piernika i aniołki z masy solnej :)


Brelok
Kolczyki: do wzięcia

19 listopada 2011

Bombkowe przygotowania

Wiem, że do świąt jeszcze daleko, ale ja już zaczęłam tworzyć bombkowe dekoracje. Idealne na prezent...

Na początek troszkę wspomnień :) To zeszłoroczne okazy :)
   
A to już tegoroczne :)
 

Słodka chwila

Moja Przyjaciółka w celu zmniejszenia spożycia słodkości nie kupuje ich. Nie ma w domu nic słodkiego to nie je. U mnie to nie skutkuje :P Kiedy przychodzi mi ochota na słodkie zmierzam do kuchni wyciągam co mam i tworze małe co nie co. Tym razem też tak było :) Banalnie proste w zrobieniu, nie wymaga wyszukanych składników i może zmienić się we wspaniałą zabawę z waszą pociechą.

Jabłka pod chrupiącą kruszonką.

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w dużą kostkę do naczynia żaroodpornego. Na górę kruszymy masę wykonaną z miękkiego masła (ok 100g), mąki (ok 200g) i cukru (ok 100g).
Do smaku można posypać jabłka (pod kruszonką) cynamonem i odrobiną rodzynek. Całość pieczemy, aż kruszonka się zarumieni. Można podawać z gałką lodów waniliowych.
 
  

Sutasz

Sutasz jest techniką pracochłonną ale efekty są warte tej dłubaniny :) Poniżej zamieszczam zdjęcia dotychczasowych moich wytworów, które już znalazły swoich właścicieli :P

   
 
 
 
 
 

Wspomnienie

Wspomnienie letniej wariacji kanapkowej
 

Pieczemy chlebek

Lubie świeżo upieczony chleb z masełkiem... mmmm sama rozkosz...
W związku z tym zamieszczam przepis, który bardzo przypadł mi do gustu bo można go szybko zrobić i piec w zwykłym piekarniku.

Składniki:

1/2 kg mąki krupczatki
1/2 litra ciepłej wody
1/2 szkl otrąb pszennych
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
1 i 1/2 łyżki sezamu
1 i 1/2 łyżki pestek dyni
3/4 łyżki soli
2 i 1/2 łyżki cukru (ja daje mniej)
ok 25-35g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant

W naczyniu rozkruszamy drożdże. Dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Na koniec ciepła woda. Tak wymieszana masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki (można posypać makiem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura do 60 stopni) na około 40minut, po tym czasie podkręcamy temperaturę do ok 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 40minut.