07 stycznia 2012

Kurczak po marokańsku

Brakowało mi pomysłu na obiad, a w dodatku miałam ochotę spróbować czegoś nowego.I tak odkryłam tego wspaniałego kurczaczka po marokańsku z kuskusem.

Składniki:

400g filetów z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 zielona i 1 czerwona papryka
1 marchewka pokrojona w słupki
1 średnia cukinia pokrojona w plasterki
suszone morele pokrojone w paski - według uznania 
(ja dałam 7 szt)
200ml wywaru z warzyw
przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kolendra, kumin

Mięso należy pokroić w paski grubości ok.1cm, które posypujemy solą i pieprzem. Na oliwie podsmażamy kawałki mięsa, dodając cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i cukinie. Smażymy ok 3minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy suszone morele, następnie stopniowo dolewamy wywar z warzyw. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy ok 5 minut na małym ogniu, mieszając.
Podajemy z kaszą kuskus przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne :) przygotowałam dziś na obiad. Nieco zmodyfikowałam bo niestety nie miałm moreli ale i tak jest pyszne. No i zjemy na plackach ziemniaczanych a jutro spróbujemy jak smakuje z ryżem :) dziękuję za pomysł na obiad
    Twoja wielbicielka Martita ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się bardzo :) Dziękuje za miły komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nacisnęłam super, a ja nawet nie jem kurczaka :D przyznaję że wygląda apetycznie :)
    Dudzinka :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dudzinko:D rozbroiłaś mnie tym komentarzem :*

    OdpowiedzUsuń