Kolejny raz naszła mnie ochota na cosik słodkiego. Tym razem na warsztat poszły muffinki z budyniem....mmmm... pyszności :) Wierzch jest lekko chrupki a w środku niespodzianka- waniliowa pycha.
Specjalnie dla Was przygotowałam krok po kroku przygotowanie muffinek.
Masa budyniowa:
budyń waniliowy na 1/2 l mleka
400 ml mleka
3 czubate łyżki cukru
Ugotować budyń jak w przepisie, zmniejszając ilość mleka do 400ml, by był gęściejszy.
budyń waniliowy na 1/2 l mleka
400 ml mleka
3 czubate łyżki cukru
Ugotować budyń jak w przepisie, zmniejszając ilość mleka do 400ml, by był gęściejszy.
Muffinki:
300g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
(niektórzy dodaja jeszcze łyżeczkę sody oczyszczonej ja z niej rezygnuje)
szczypta soli
160g cukru
2 łyżki kakao
150g rozpuszczonego masła lub margaryny
170ml mleka
2 jajka
szczypta soli
160g cukru
2 łyżki kakao
150g rozpuszczonego masła lub margaryny
170ml mleka
2 jajka
Do jednej miski wlać wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, masło) i rozmieszać.
Do drugiej miski wsypać wszystkie suche składniki i również wymieszać.
Potem mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy. Mogą być grudki, ale tym nie należny się przejmować.
Przygotowujemy papilotki.
Do papilotek nakładamy po trochu ciasta muffinkowego, potem trochę masy budyniowej, którą przykrywamy kolejną warstwa ciasta muffinkowego.
Muffinki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-25minut.
SMACZNEGO!!
wygląda i brzmi czadowo:)wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńOla
zachęcam bo warto :)
UsuńO kurcze :) aż mi ślinka leci, mam nadzieje, że się na takie załapię u Ciebie, bo ja uwielbiam budyń ;)
OdpowiedzUsuńDudzia :*
Jak nie na muffinki to na pewno na coś równie pysznego :)
Usuń