13 lutego 2012

Karpatka


Cisto karpatkowe jest bardzo wdzięczne i można z niego upiec zwykła karpatkę, ptysie albo urocze łabędzie na Walentynki :)



Karpatka

Składniki:

Ciasto:
1/2 kostki margaryny Kasi
1 szkl mąki
1 szkl wody
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, zagotować i wystudzić. Masę miksować mikserem na najwyższych obrotach stopniowo dodając jajka i proszek do pieczenia.Wyłożyć na blachę, rozsmarować, ponakłuwać patyczkiem, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni około 30 minut. Można piec 2 placki, osobiście wolę piec 1 na dużej blasze i kroić na połowę.

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
1/2 l mleka
kostka masła lub margaryny

Budynie ugotować, wystudzić. Margarynę lub masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz