05 lutego 2012

Spaghetti Neapolitana


Naszła mnie ochota na spaghetti. Smaczna, specyficzna włoska potrawa, choć jak podają niektóre źródła, wynaleziona w Chinach skąd do Włoch trafiła dopiero dzięki Marco Polo.

Spaghetti Neapolitana

Składniki:

makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
czubata łyżeczka pesto (opcjonalnie)
odrobina oliwy
przyprawy: bazylia, oregano, sól, cukier, pieprz, papryka
parmezan 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i podgrzewamy. Obieramy ząbki czosnku i cebule, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy podsmażymy wszystko, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy aż sos nam zgęstnieje. Do smaku dodajemy pesto                   i przyprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy makaron, na środku kładziemy sos, całość posypujemy parmezanem. Pamiętajmy by makaron nie hartować zimną wodą bo spłukamy całą skrobie potrzebną by sos się dobrze przylepiał do makaronu. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz