05 marca 2012

Pizza z rukolą


Moja przyjaciółka wróciła ostatnio z wycieczki do Włoch
 i postanowiłyśmy zorganizować sobie włoski wieczór. Dzięki zdjęciom i włoskiemu jedzeniu znów poczułyśmy włoski klimat :) W menu znalazła się pizza a na deser tiramisu. Dziś przepis na pizze a na tiramisu wkrótce.

Pizza z rukolą

Składniki:

Ciasto:

1 łyżka oliwy z oliwek
240 ml wody
1 1/2 łyżeczki soli
480 g pszennej mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży

Dodatki:

ok 2 łyżek przecieru pomidorowego
ok 1 łyżka oliwy z oliwek
1 wyciśnięty ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
 stary na tarce żółty ser
rukola 
kapary
pokrojona w kostkę czerwona papryka
pokrojone na plasterki pieczarki
pokrojona na "piórka" czerwona cebula
pokrojone oliwki 
(nie podałam dokładnej ilości składników, ponieważ każdy weźmie sobie tyle, na ile będzie miał ochotę)

Ponieważ drożdże mnie nie lubią, to korzystam z wynalazku jakim jest automat do pieczenia chleba. Wszystkie składniki w podanej kolejności wsypuje do formy urządzenia i wybieram program "ciasto na pizze", waga 750 g. Kiedy automat skończy swą prace czyli ciasto jest wyrobione i wyrośnięte, zabieram się za rozwałkowanie. Przygotowane ciasto układam na papierze do pieczenia. Przecier pomidorowy mieszam z oliwą z oliwek, czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem smaruje ciasto. Potem posypuje całość: cebulą, pieczarkami, oliwkami, papryką, bazylią, oregano i żółtym serem. Następnie pieczemy pizze w piekarniku do zrumienienia brzegów. Na koniec posypujemy rukolą, kaparami i delikatnie skrapiamy całość oliwą z oliwek. 

      

2 komentarze:

  1. No ale tutaj brakuje najważniejszego zdjęcia, jak twoje przyjaciółki konsumują te włoskie przysmaki :P no i po co ja się wtedy tak wystroiłam? ;)
    Dudzia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie do wglądu tylko w prywatnym albumie :P

      Usuń