04 marca 2012

Risotto z pieczarkami


Risotto z pieczarkami to dobry pomysł na sycący, pyszny obiad. Risotto daje duże możliwości twórcze. Ja wykorzystałam resztkę pieczarek. 

Risotto z pieczarkami

Składniki:

350 g ryżu arborio
90 ml białego wina
600 ml bulionu grzybowego
350 g pieczarek
mała cebula
starty parmezan
przyprawy: majeranek, czarny pieprz, posiekana zielona pietruszka, mielona czerwona papryka
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
przeciśnięty ząbek czosnku

Pieczarki myjemy i kroimy w średnią kostkę. Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła, oliwę z oliwek (ok 1 łyżkę) i wsypujemy pieczarki. Smażymy je by były mocno przyrumienione a woda odparowana. Potem zdejmujemy pieczarki z patelni i odkładamy na czas przygotowania ryżu. Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę masła, czosnek, cebulę posiekaną w kostkę i smażymy. Kiedy cebula jest zeszklona wsypujemy ryż. Smażymy ok 2 min. Wlewamy wino i dusimy co jakiś czas mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie dodajemy porcje bulionu (np 1 nalewkę). Mieszamy co jakiś czas, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność tę powtarzamy, aż ryż stanie się miękki. Na końcu dodajemy podsmażone pieczarki, starty parmezan, natkę pietruszki, majeranek i pieprz. Mieszamy i gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz