06 marca 2012

Tiramisu

Tiramisu to przepyszny włoski deser, którego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy "ocknij się, przebudź się, poderwij mnie". Jest wiele wersji tego deseru, ja wykorzystałam przepis z opakowania serka mascarpone (wersja ze śmietaną). Nie ma nic skomplikowanego w wykonaniu tej smakowitości. 

Tiramisu

Składniki:

250 g serka Mascarpone
130 ml śmietanki 30%
100 g podłużnych biszkoptów
50 g cukru pudru
1 mała filiżanka kawy espresso
50 ml likieru Amaretto
3 łyżki kakao

Śmietanę ubijamy. W osobnym naczyniu mieszamy cukier puder i ser Mascarpone. Do tej masy stopniowo dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy drewnianą łyżką.


Biszkopty nasączamy kawą z dodatkiem likieru.


 W naczyniu (u mnie to kieliszki) układamy pierwszą warstwę biszkoptów.


Nakładamy warstwę kremu.


 Następnie kolejna warstwę biszkoptów i kremu. 



 Deser posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz