25 marca 2012

Wiosenne, czekoladowo-wiśniowe cupcakes


Pretekstem do kolejnego łasuchowania było miłe spotkanie i udział w wiosennym konkursie. Babeczki według przepisu Nigelli wyszły pyszne, spotkanie udane, ale w konkursie niestety nie wygrałam. Na zdjęciach prezentuje Wam moje, wiosenne wariacje z babeczkami.

Czekoladowo-wiśniowe cupcakes

Składniki (ok 12 babeczek):

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
100 g cukru
2 duże, roztrzepane jajka
szczypta soli
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztapiamy. Pod koniec roztapiania dodajemy połamaną czekoladę, chwilę podgrzewamy. Mieszamy do roztopienia. Dodajemy dżem, cukier, szczyptę soli i jajka. Mieszamy by wszystko dokładnie połączyć. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

1 komentarz: