04 kwietnia 2012

Jajka w kokilkach

Bardzo lubię jajka i to w każdej możliwej postaci :) Jajka w kokilkach to pomysł nie tylko na świąteczne śniadanko. Można je przyrządzać na wiele sposobów zmieniając dodatki na to, co akurat mamy w lodówce.

Jajka w kokilkach

Składniki (jedna kokilka):

2 jajka
masło do wysmarowania kokilki
sól, pieprz
łyżka słodkiej śmietanki

dodatki do wyboru: 
-przesmażony szpinak
-warzywa np plaster pomidora
-stary żółty ser
-szynka
-wędzony łosoś

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kokilkę smarujemy masłem. Na dno kładziemy dodatki na jakie mamy ochotę. Wbijamy delikatnie jajka, tak by się nie rozlały żółtka. Posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietanki (nie może przykrywać zółtek). Kokilkę wkładamy do brytfanki i wlewamy do niej gorącą wodę do połowy wysokości kokilki. Pieczemy10-12 minut. Można podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz