26 kwietnia 2012

Tort z zieloną herbatą -"Matcha"

Przyszedł czas moich urodzin i z tej okazji upiekłam dla siebie torcik. Chciałam by oczywiście był wyjątkowy i dlatego posłużyłam się słynną, zieloną matchą. Matcha to sproszkowana zielona herbata używana do japońskiej ceremonii picia herbaty oraz jako dodatek do potraw. Jako podstawę tortu wykorzystałam przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis znajdziecie tutaj, ale należy do ciasta, na koniec dodać 2 czubate łyżeczki matchy i wymieszać. Herbata da delikatny posmak i zabarwi nasz tort na subtelny kolor zielony. Upieczony biszkopt po wystygnięciu przekroiłam na 2 części i nasączyłam rozcieńczoną esencją waniliową (esencja robiona przeze mnie na bazie alkoholu). Potem kolejno układałam warstwy. Najpierw biszkopt, potem krem budyniowy, blat kokosowy, krem budyniowy i kolejna warstwa biszkoptu. Na koniec całość posmarowałam resztą kremu. Boki tortu obsypałam okruchami z  blatu kokosowego, a na górę położyłam pokrojone brzoskwinie z puszki. Tort w smaku był wyjątkowy :)  

Matcha

Poniżej zamieszczam przepis na blat kokosowy. Na krem budyniowy nie umieszczam, ponieważ nie byłam z niego zadowolona.

Blat kokosowy

Składniki:

5 białek
20 dkg wiórków kokosowych
1 szkl cukru

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok 15 minut.

2 komentarze:

  1. Jaki ciekawy kolor, ciekawe jak smakuje, bo wygląda ładnie i intrygująco;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako osoba, która miała przyjemność spróbowania tego cuda, śmiem stwierdzić, że tort był przeeeepysznyyyy, mniam :)

      Usuń