05 kwietnia 2012

Wielkanocna babka majonezowa


Być może wyda Wam się to dziwne "majonez w cieście", ale smakuje wyśmienicie. Babka jest prosta w zrobieniu, a w smaku czuć nutę cytrynową. Idealna na Wielkanoc.

Babka majonezowa

Składniki:

3 łyżki majonezu (u mnie Winiary)
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki tortowej
4 jajka
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (16g)
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i łączymy z żółtkami.Dodajemy stopniowo mąkę tortową i ziemniaczaną. Wsypujemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, startą skórkę i dolewamy aromat. Na końcu całość łączymy z majonezem. Wlewamy do wysmarowanej formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.

1 komentarz:

  1. Również polecam, tylko aby o majonezie nie zapomnieć, jak to mi się raz zdarzyło :D pozdr.Iwo

    OdpowiedzUsuń