12 maja 2012

Sernik krówkowy

Pierwszy sernik jaki w życiu upiekłam przypominał raczej zupę serową niż ciasto. Tym razem spróbowałam innego przepisu, bo miało być prosto i wyjść na 100%. Radość byłam ogromna- ciacho się udało :) Polecam wszystkim, którzy boja się pieczenia serników. A to przepis na wyjątkowy w smaku i zwarty w konsystencji sernik krówkowy.

Sernik krówkowy

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub z "wiaderka"
3 jajka
3-5 łyżek cukru
1 łyżka esencji waniliowej
szczypta mielonego kardamonu
ok. 500 g masy krówkowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji

na spód:
 200 g herbatników lub biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła

Herbatniki kruszę, mieszam z masłem i wykładam nimi tortownicę (średnica ok 26cm). Do miski wrzucam wszystkie składniki z tym, że masy krówkowej zostawiam ok 3 łyżki do dekoracji. Składniki mieszamy na najniższych obrotach.Tak przygotowaną masę wykładam na przygotowany spód i wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury ok 120 stopni i piekę 1,5 godziny. Potem zostawiam do wystudzenia i chłodzę ciasto w lodówce przez noc. Przed podaniem dekoruje pozostałą masą krówkową i posypuje wiórkami kokosowymi.


2 komentarze:

  1. Ten sernik moja córka by wybrała z pośród 100 innych jak by stały obok,Ona jest maniaczką masy krówkowej i tylko jak upiekę z nią sernik wtedy zjada:) Pęknie się prezentuje i taki kremowy jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń