19 maja 2012

Urodzinowe muffinki

Niedawno Moja Połówka obchodziła urodziny. Świętowania było dużo m.in. z Jego młodymi piłkarzami, których trenuje. Z tej okazji poszalałam i upiekłam 80 sztuk muffinek :) Przepis na muffinki pochodzi od  Dorotus76, a lukier do dekoracji od Pauliny. Babeczki wyszły pysznie czekoladowe. Lukier jest bardzo słodki, ale idealnie nadaje się do dekoracji (szybko zastyga zachowując nadany mu kształt).

Muffinki czekoladowe

Składniki:

220 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
210 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łaskie łyżeczki kako
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości. Piec przez około 20-22 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy babeczki wystygną można je udekorować lukrem i posypać kolorowymi posypkami. 


Lukier do dekoracji

Składniki:

125 g masła
2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu
ok. 450-500 g cukru pudru
ok. 4-5 łyżek mleka

Do miski włożyć masło w temperaturze pokojowej. Dodać cukier puder (najpierw część) i cukier z wanilią   i miksować aż masło zacznie być puszyste. Potem dodać znowu cukier puder i ok. 1-2 łyżki mleka i miksować. Czynność powtarzamy aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki. Autorka przepisu radzi:jeśli w trakcie zdobienia lukier zbyt wyschnie dodać należy odrobinę mleka. W sytuacji gdy lukier byłby zbyt mazisty dodajemy więcej cukru pudru. Lukier można zabarwić: sokami, dżemem lub barwnikami spożywczymi. Nie ma konieczności przechowywania udekorowanych babeczek w lodówce.

1 komentarz: