04 lipca 2012

Dzika sałatka

Tyle się naczytałam i nasłuchałam o wykorzystywaniu w kuchni składników z łąk i lasów, ze zaintrygowana postanowiłam spróbować sama. Będąc na spacerze z dala od miejskiego zgiełku, "upolowałam" z przyjaciółkami trochę smakołyków, które wykorzystałyśmy potem w sałatce. Smak sałatki jest oryginalny i prawdziwie "zielony".

Dzika sałatka

Składniki:
 
liście sałaty lodowej
młode listki pokrzywy
młode listki krwawnika
listki koniczyny
młode listki mniszka lekarskiego
kwiaty bratka
listki bazylii
przyprawa do sałatek z lawendą Kamis
oliwa z oliwek

Listki pokrzywy i krwawnika blanszujemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki i dodajemy do niej pozostałe listki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do sałatek i mieszamy. Na koniec dodajemy kwiaty bratka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz