Dłuuugo zabierałam się za zrobienie pierwszej tarty w życiu. Na pierwszy ogień poszły pory, które bardzo lubię. Tarty to idealny pomysł na wykorzystywanie sezonowych warzyw i nieco inną formę obiadu czy kolacji.
Tarta z porem
Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody
Składniki na farsz:
5 średnich porów (tylko białe końce)
100 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki startego żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
100 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki startego żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone
na kawałki zimne masło i wszystko rozcieramy palcami. Potem dodajemy jajko,wodę i szybko zagniatamy ciasto, owijamy w
folię i wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
W tym czasie pory kroimy w grube plastry i podsmażamy przez kilka minut na patelni z odrobiną soli, potem dusimy do
miękkości. W miseczce mieszamy roztrzepane jajko, śmietanę, przyprawy i ser.
Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładam na blachę do tarty.
Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i pieczemy jeszcze pięć minut.
Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładam na blachę do tarty.
Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i pieczemy jeszcze pięć minut.
Wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pory:) ta tarta musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńpory są pyszne w każdej postaci, a do tarty pasują wyjątkowo;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm, ten przepis jest zdecydowanie w moim guście! Uwielbiam pory i wszystko co z nimi :) Przepysznie wygląda porowa tarta!
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką porów i chętnie skosztowałabym tego dzieła :) !
OdpowiedzUsuńa ja lubię pora.
OdpowiedzUsuńi ta tarta przemawia do mnie w pełni!