02 lipca 2012

Pora na pora

Dłuuugo zabierałam się za zrobienie pierwszej tarty w życiu. Na pierwszy ogień poszły pory, które bardzo lubię. Tarty to idealny pomysł na wykorzystywanie sezonowych warzyw i nieco inną formę obiadu czy kolacji.

Tarta z porem

Składniki na ciasto:

200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody

Składniki na farsz:

5 średnich porów (tylko białe końce)
100 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki startego żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)

 Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko rozcieramy palcami. Potem dodajemy jajko,wodę i szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. 
W tym czasie pory kroimy w grube plastry i podsmażamy przez kilka minut na patelni z odrobiną soli, potem dusimy do miękkości. W miseczce mieszamy roztrzepane jajko, śmietanę, przyprawy i ser.
Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładam na blachę do tarty.
Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i pieczemy jeszcze pięć minut.
Na koniec na podpieczony spód wkładamy uduszone pory, polewamy przygotowana masą śmietanową i pieczemy jeszcze około 30 minut.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pory:) ta tarta musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. pory są pyszne w każdej postaci, a do tarty pasują wyjątkowo;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ten przepis jest zdecydowanie w moim guście! Uwielbiam pory i wszystko co z nimi :) Przepysznie wygląda porowa tarta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem fanką porów i chętnie skosztowałabym tego dzieła :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja lubię pora.
    i ta tarta przemawia do mnie w pełni!

    OdpowiedzUsuń