17 sierpnia 2012

ABC kruchego ciasta

Wiele osób nie chce piec ciast samodzielnie ponieważ ich to "przeraża", "bo sobie nie poradzą", "bo przecież pieczenie ciast jest bardzo skomplikowane ". Nic bardziej mylnego. Owszem istnieje wiele przepisów, przy których trzeba się trochę "pogimnastykować", ale na ogół upieczenie ciasta nie jest trudne szczególnie, kiedy zna się podstawowe zasady pieczenia. W tym poście umieściłam podstawy pieczenia ciasta kruchego. Jeśli czegoś nie uwzględniłam, proszę napiszcie w komentarzach. Z miłą chęcią poszerzę swoją wiedzę :)

Kruche ciasto

Najbardziej uniwersalne. Proste i tanie. Może posłużyć za spód do szarlotki, tart owocowych i wytrawnych, ciasteczek i babeczek z kremem. Można zrobić je na zapas.

  • użyty tłuszcz musi mieć jak najniższą temperaturę, by nie wchłoneła go mąką. Szybko zagniecione ciasto przed upieczeniem należy zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut
  • dla polepszenia smaku do kruchego ciasta można dodać żółtka, a także śmietanę. Niezbędny wtedy będzie jeszcze proszek do pieczenia by ciasto nie stało się zbyt gliniaste (po szczypcie na żółtko)
  • kruche ciasto zawsze należy wstawiać do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (termoobieg do 180 stopni) 
  • żółtka najczęściej są surowe, ale gdy przepis przewiduje 2 lub 3, jedno może być ugotowane i przetarte. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche
  • najlepszym tłuszczem do ciasta kruchego jest masło, ale można użyć margaryny lub mieszanki zalecanej przez nasze babcie, składającej się z 2/3 masła i 1/3 smalcu
  • ciasto na małe babeczki musi być cieniutko rowałkowane. Efekt taki pomoże nam uzyskać wałkowanie ciasta miedzy 2 arkuszami pergaminu
  • by ciasto lepiej nam się wyciągało wystarczy je lekko schłodzić (10-15minut). Zbyt długie chłodzenie da nam odwrotny efekt 

Źródłem informacji była Mama i jej wycinki gazetowe :)

P.S. Przepis na tartaletki ze zdjęcia  znajdziecie tutaj

4 komentarze:

  1. ciasto ciastem ale ta beza wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. choć nie narzekam na moje ciasto kruche, to te rady bardzo mi się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sorki ale gdzie ten przepis ???? ogólne rady są ale oczekiwałem przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest tu
      http://pasjeines.blogspot.com/2012/02/tartaletki-z-cytrynowym-budyniem-i-beza.html
      :)

      Usuń