Zainspirowana brzoskwiniowym Bellini Jamiego Oliviera, poeksperymentowałam z arbuzem. Efektem były smakowite, orzeźwiające, letnie drinki. Bellini to legendarny włoski drink, którego recepturę wynaleziono między 1934 a 1948 przez Giuseppe Cipriani. Właściciel weneckiego baru stworzył drinka inspirując się unikatowym kolorem togi świętego z XV wiecznego obrazu weneckiego malarza Giovanniego Belliniego. W oryginale Bellini składa się z puree ze świeżych białych brzoskwiń, włoskiego wina musującego Prosecco oraz odrobiny soku malinowego lub wiśniowego dla nadania lekko różowatego koloru.
Arbuzowe Bellini
Składniki:
ok. 400 g schłodzonego, dojrzałego arbuza (wypestowanego)
butelka szampana
Arbuza blendujemy i wlewamy do kieliszka, uzupełniając szampanem.Proporcje zależą od tego, na jak mocnego drinka macie akurat ochotę Życzę wesołego eksperymentowania.
pewnie pyszne by się spróbowało palce lizać :D
OdpowiedzUsuń