12 sierpnia 2012

Arbuzowe Bellini

 
Zainspirowana brzoskwiniowym Bellini Jamiego Oliviera, poeksperymentowałam z arbuzem. Efektem były smakowite, orzeźwiające, letnie drinki. Bellini to legendarny włoski drink, którego recepturę wynaleziono między 1934 a 1948 przez Giuseppe Cipriani. Właściciel weneckiego baru stworzył drinka inspirując się unikatowym kolorem togi świętego z XV wiecznego obrazu weneckiego malarza Giovanniego Belliniego. W oryginale Bellini składa się z puree ze świeżych białych brzoskwiń, włoskiego wina musującego Prosecco oraz odrobiny soku malinowego lub wiśniowego dla nadania lekko różowatego koloru. 

Arbuzowe Bellini

Składniki:
 
ok. 400 g schłodzonego, dojrzałego arbuza (wypestowanego)
butelka szampana
 
Arbuza blendujemy i wlewamy do kieliszka, uzupełniając szampanem.Proporcje zależą od tego, na jak mocnego drinka macie akurat ochotę  Życzę wesołego eksperymentowania.


1 komentarz: