Dziś kolejna tarta, tym razem z marchewką. Pyszności. Przepis znaleziony w magazynie sieciowym "Lawendowy Dom" , który troszkę zmodyfikowałam.
Marchewkowa tarta
Składniki na ciasto znajdziecie w znanym już Wam przepisie na tartę z porami .
Składniki nadzienia:
ok. 400 g marchewki
150 g sera koziego w plasterkach ( ja zastąpiłam chudym twarogiem)
200 ml jogurtu greckiego
3 jajka
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanym ciastem wykładamy silikonową foremkę i nakłuwamy widelcem.
Marchewkę myjemy, kroimy wzdłuż, zalewamy gorącą, osoloną wodą i gotujemy 10 minut. Odsączamy. Jajka mieszamy z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Na ciasto wykładamy masę jajeczną, ser i marchewkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 40 minut, do zrumienienia wierzchu. Smacznego!
A to wyhodowane przeze mnie kolorowe marchewki :)
ale fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, nigdy w życiu nie robiłam jeszcze żadnej tarty :)
OdpowiedzUsuńKruszynko zrobisz pierwszą to CI się spodoba :)zobaczysz :)
Usuńniespotykana marchewka - taka buraczana, pyszności
OdpowiedzUsuńw dodatku słodka :) białe i żółte marchewki mniej słodkie ale równie pyszne :)
UsuńPiękna tarta i fajne te kolorowe marchewki.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie!
OdpowiedzUsuń