06 sierpnia 2012

Owocowa tarta mascarpone

Zakochałam się ostatnio w tartach. Robię je na słodko i wytrawnie. Cieszę się, że je odkryłam bo tarty dają wiele możliwości kulinarnych. Dziś tarta, która kryje owocowy smak lata. Kruchy spód, pokryty masą czekoladową równoważy aksamitny krem z warstwą owoców. Prosta w wykonaniu, ale trzeba jej poświęcić trochę czasu. 


Owocowa tarta mascarpone

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Składniki na masę czekoladową:

100 g czekolady deserowej
3 łyżki serka mascarpone

Składniki na krem mascarpone:

260 g serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

dowolne owoce sezonowe 

W pierwszej kolejności szybko zagniatamy kruchy spód z wszystkich składników na ciasto. Zagniecione zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej i łącząc ją z 3 łyżkami serka mascarpone.Gotową zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. W drugiej misce umieszczamy serek mascarpone i dodajemy stopniowo do niego ubitą śmietanę, delikatnie mieszając łyżką. Przygotowane masy chłodzimy w lodówce.Ciastem wylepiamy silikonową formę do tarty (w przypadku innej foremki należy ją wysmarować wcześniej masłem), nakłuwamy ją widelcem i obciążamy ceramicznymi kulkami (między ciasto a kulki należy wyłożyć papier do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie ściągamy papier z kulkami i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowy spód musi przestygnąć. Potem rozsmarowujemy na nim najpierw masę czekoladową, a potem krem mascarpone. Na wierzch układamy delikatnie owoce (większe należy pokroić na mniejsze kawałki). Smacznego ! 


7 komentarzy:

  1. Śliczna tarta z tym owocowym wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co z mascarpone i z owocami to jak najbardziej dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda i zapewne tak samo smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się,że się Wam podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Misterne wykonanie a do tego taki pyszny "skład" :) Cieszy oko i podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fenomenalnie , w smaku zapewne też wypada równie dobrze, szkoda tylko, że już po sezonie na maliny, jagody :( zostają mrożonki lub inne owoce, jakie by pasowały do tej tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem świetnie by się tez komponowały brzoskwinie z puszki, mandarynki :)

      Usuń