06 października 2012

Ciacho gruszkowo-budyniowe


  Dawno mnie tu nie było, więc zaczynam nadrabiać zaległości od ciacha gruszkowo-budyniowego. Biszkoptowy smak idealnie łączy się  z kawałkami gruszek otulonych waniliowym budyniem. Smakowitości :)

Ciacho gruszkowo-budyniowe

Składniki:  

1 szk cukru
1 szk mąki ziemniaczanej
1 szk mąki tortowej + 2 łyżki mąki do obsypania gruszek
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiej margaryny 
3 budynie waniliowe z cukrem
1 l mleka
7 średnich gruszek

    W 1/4 l mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy  w garnku, a potem dolewamy do niego rozmieszany budyń i gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Potem cały czas miksując dodajemy  po jednym jajku. Następnie wsypujemy po trochu mąki i proszek do pieczenia.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy je z 2 łyżkami mąki.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na spód  2/3 ciasta, potem układamy przygotowane gruszki, ciepły budyń i resztę ciasta. Całość pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ja piekłam ciasto w blaszce ok 25 x 25, ale okazała się trochę za mała, więc polecam Wam większą foremkę. Upieczone ciacho kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz