28 października 2012

Mokka z klonową pianką


Pierwszy śnieg spadł, więc przyszedł czas na domowe "rozgrzewacze". W tym poście pierwszy z nich- kawa mokka z klonową pianką. Należę do miłośników czekolady i pewnie, dlatego ten przepis przypadł mi tak do gustu. Receptura pochodzi z dodatku do magazynu "Kuchnia".



Mokka z klonową pianką

Składniki (porcja dla 2 osób):

500 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
2 kieliszki likieru kakaowego 
125 ml śmietany do ubicia
1 łyżeczka syropu klonowego
tarta, ciemna czekolada do posypania

Do szklaneczek wlewamy kawę i do każdej dolewamy po kieliszku likieru kakaowego. Śmietankę delikatnie ubijamy z syropem klonowym, tak by miała konsystencję nieco zagęszczonej pianki. Potem powoli pokrywamy śmietanką kawę i posypujemy tartą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz