08 października 2012

Muffinki wytrawnie


Propozycja idealna na drugie śniadanie do pracy, ale nie tylko :) Przepis jest szybki i łatwy w wykonaniu. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom suszonych pomidorów.



Muffinki wytrawne

Składniki:

2 szk mąki
100 g roztopionego masła 
1 szk mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki czarnuszki
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu
 ok. 6-7 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
ok. 80 g sera feta


Pomidory i ser feta kroimy w kostkę.Wszystkie składniki z wyjątkiem sera mieszamy razem. Na koniec dodajemy fetę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto wkładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Ja lubię podawać tak przygotowane muffinki w towarzystwie dipu czosnkowego zrobionego na bazie jogurtu typu greckiego z dodatkiem przeciśniętego czosnku, mielonego pieprzu, czerwonej papryki, posiekanej pietruszki i odrobiny majonezu. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. I do szkoły również się nadadzą, a co! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) Taka smaczna chwila relaksu podczas przerwy :)

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda . ; )
    Podoba mi się tu . !
    + Dodaję się do obserwantów . ; ) I liczę na to samo u mnie .
    Zapraszam do mnie http://naturalnieee-malinowaa.blogspot.com/ ; )
    Jeszcze raz zapraszam i pozdrawiam . ; D

    OdpowiedzUsuń