27 listopada 2012

Babeczki figowo-migdałowe


Testowałam nowe, silikonowe foremki kupione w Lidlu i już wiem, że do tego przepisu nie bardzo się sprawdzają. Za sprawą kominka babeczki szybciej wysychają i ciężko jest masę z tego przepisu nałożyć do foremek ;/  Ale przepis jako sam w sobie się sprawdził i świeże babeczki smakowały wyśmienicie :) Przepis pochodzi od Dorotus.


Babeczki figowo-migdałowe

Składniki:

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g brązowego cukru
85 g posiekanych fig
115 g drobno posiekanych migdałów
200 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów ( ja dałam olejek migdałowy)
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli
opcjonalnie płatki migdałowe do posypania

W jednej misce mieszamy składniki  suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier). W drugiej mieszamy pozostałe składniki. Łączymy zawartość obu misek i krótko mieszamy tak, aby tylko połączyły się składniki. Jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobinę mleka. Tak przygotowaną masę wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Opcjonalnie przed pieczeniem wierzch możemy posypać płatkami migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz