08 listopada 2012

Kurczak z Goa

Maiłam ochotę na kurczaka, ale żeby był w innym wydaniu sięgnęłam po moje "magiczne księgi" :) Odkurzyłam jedną z nich " Podróże ze smakiem" A. Kwiatkowskiej i T. Rudomino, którą wygrałam kiedyś w konkursie Kamisa :) Tam właśnie znalazłam ten przepis, który jest prosty i pachnący Indiami.




Kurczak z Goa

Składniki:

kurczak 
4 pomidory w ćwiartkach
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 czerwone papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego (ja użyłam mielonego, jeśli użyjecie w ziarnach należy je utłuc)
3/4 szk mleka kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz w ziarnach

Kurczaka dzielimy na kawałki, zostawiając kości i nacieramy przyprawami- kurkumą, kminem, cynamonem, solą. Szpikujemy ziarnami pieprzu i odstawiamy na ok 2 godziny. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, masło i szklimy cebulę. Potem wrzucamy kurczaka i smażymy, aż skórka się zrumieni. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe i odrobinę wody (ja użyłam krojonych pomidorów z puszki razem z zalewą i pominęłam wodę). Dusimy ok 25 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Podajemy z ryżem. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. książki kucharskie nigdy nam się nie znudzą ;) pozdrawiam, idealny kurczak. super!

    OdpowiedzUsuń