29 stycznia 2013

Piwne naleśniki


Jestem mega zadowolona, że "wracam w końcu do żywych" :) To miłe uczucie. W związku z tym zamierzam nadrobić zaległości blogowe. Zaczynam od piwnych naleśników. Ciasto z dodatkiem piwa smakuje wybornie, a do tego środek wypełniony serem i frankfuterkami. Idealne na obiad.



Piwne naleśniki

Składniki:

Ciasto:
1,5 szk mąki
1 łyżka otrąb
2 szk piwa
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli

Nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
tyle frankfuterek lub innych kiełbasek, ile naleśników
2 cebule zrumienione na tłuszczu
1 szk ketchupu

Do mąki dodajemy piwo, jajka, otręby, sól i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na ok godzinę do lodówki, by otręby mogły napęcznieć. Potem smażymy naleśniki. Następnie smarujemy je ketchupem, nakładamy na nie starty żółty ser, cebulę, frankfuterki i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku ok 15 minut (by ser się rozpuścił i połączył wszystko w całość). Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie mieszanki sałat skropionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że już z Tobą lepiej :)

    Przepis chętnie wypróbuje wygląda bardzo smakowicie :):)


    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń