Jestem mega zadowolona, że "wracam w końcu do żywych" :) To miłe uczucie. W związku z tym zamierzam nadrobić zaległości blogowe. Zaczynam od piwnych naleśników. Ciasto z dodatkiem piwa smakuje wybornie, a do tego środek wypełniony serem i frankfuterkami. Idealne na obiad.
Piwne naleśniki
Składniki:
Ciasto:
1,5 szk mąki
1 łyżka otrąb
2 szk piwa
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
tyle frankfuterek lub innych kiełbasek, ile naleśników
2 cebule zrumienione na tłuszczu
1 szk ketchupu
Do mąki dodajemy piwo, jajka, otręby, sól i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na ok godzinę do lodówki, by otręby mogły napęcznieć. Potem smażymy naleśniki. Następnie smarujemy je ketchupem, nakładamy na nie starty żółty ser, cebulę, frankfuterki i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku ok 15 minut (by ser się rozpuścił i połączył wszystko w całość). Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie mieszanki sałat skropionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Smacznego :)
tylko palce lizać.:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że już z Tobą lepiej :)
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie wypróbuje wygląda bardzo smakowicie :):)
Pozdrawiam!!