03 lutego 2013

Gorąca czekolada z "Kuchni duchów"


Niedawno przeczytałam moim zdaniem świetną książkę Jael McHenry "Kuchnia duchów". Trafiłam w niej na kilka fajnych przepisów m.in. na tą gorącą czekoladę, którą polecam wszystkim czekoladoholikom. 


Gorąca czekolada

Składniki:

1 szklanka mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru ( ja dodaje 3/4 łyżki, bo nie lubię zbyt słodkiej)
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
szczypta soli 

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Potem mieszając dodajemy kakao, sól i paprykę. Przelewamy do dużego kubka i delektujemy się tym rozgrzewającym, czekoladowym płynem :P


1 komentarz:

  1. Łał! Ostra nuta w kakao to dobry pomysł, lubię takie połączenia. A samą książką mnie zaciekawiłaś, chyba muszę dokładniej się z nią zapoznać :)

    OdpowiedzUsuń