20 lutego 2013

"Krwawe" placki

Żądna krwi ... no dobra żartuje :) Po prostu eksperymentowałam znów w kuchni i wyszły "krwawe" placki :) Proporcji dokładnych nie podam, bo wszystko robiłam na wyczucie. Smakowały oryginalnie.


"Krwawe" placki

Składniki:

1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 100 dag plasterków dowolnej wędliny
ok 50 ml mleka
ok 100 ml sosu pomidorowego lub ketchupu
3 jajka
mąka razowa
sól, pieprz

Cebulę obieramy i trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki lub blendujemy. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, pokrojone drobno plasterki wędliny, mleko, sos pomidorowy i całość mieszamy. Potem dodajemy mąkę tyle, ile masa zabierze by miała konsystencje gęstego ciasta (jeśli masa wyjdzie za gęsta dolewamy mleka albo sosu pomidorowego, jeśli za rzadka to dosypujemy mąki). Całość doprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Smażymy porcjami na tłuszczu. Smacznego :)

2 komentarze: