19 marca 2013

Kluseczki szpinakowe


Szpinak odpowiednio zrobiony stanowi przepyszne danie. Kluseczki szpinakowe są tego przykładem. Zielonkawe kuleczki w towarzystwie czerwonych pomidorków pomogą nam zapomnieć o tej białej ciapie za oknem. A tak na marginesie, to gdzie podziała nam się ta wiosna ?! :P

Kluseczki szpinakowe

Składniki:

25 dag czerstwych bułek
2 łyżki posiekanej bazylii (ja dałam suszoną i dlatego wyszły mniej zielone)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
8 dag mąki
10 dag szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
1 posiekana drobno cebula
drobno posiekany ząbek czosnku
3 jajka
15 dag żółtego sera
sól, pieprz
łyżka masła


Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem i chwilę smażymy. Tak przygotowany szpinak odkładamy i studzimy. W tym czasie kroimy w drobna kostkę bułki i mieszamy je z mąką. Dodajemy do tego ser żółty starty na drobnej tarce oraz posiekaną bazylie, szczypiorek i natkę. W następnej kolejności dorzucamy przestudzony szpinak i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy. Umoczonymi w wodzie rękami formujemy zgrabne kuleczki i gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok 15 minut. Kluseczki podajemy polane masłem. Dobrze się również komponują z pomidorkami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz