10 marca 2013

Szkockie ciasteczka babci Damson


Kolejny przepis pochodzący z książki Jael McHenry "Kuchnia duchów". Przepis w książce wydrukowano z błędami, które musiałam skorygować zaglądając na stronę internetową autorki. Pyszne, kruche i bardzo maślane ciasteczka.Czy można chcieć więcej ? 
"...maślany zapach ciasteczek. Prądy powietrza uniosły go w najdalsze zakamarki domu. Minie cała noc, zanim zniknie. Chociaż samych ciasteczek już nie ma, czuję jakby były tuż obok, na talerzu na nocnym stoliku. Pachną ciepło."

Szkockie ciasteczka babci Damson

Składniki:

2 szklanki mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Składniki należy połączyć i zagniatać zimnymi palcami, aż ciasto zrobi się ziarniste. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać foremką kółka. Ciasteczka nakłuwamy widelcem. Można posypać je dodatkowo odrobina brązowego cukru. Pieczemy w temperaturze ok 165 stopni przez ok 20 min, aż spód lekko zbrązowieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz