12 kwietnia 2013

Cieciorkowe kotlety


Inspiracją do zrobienia tych kotletów była znaleziona w spiżarce puszka cieciorki. Te szybkie kotlety są bardzo smaczne a do tego nie potrzeba dużo czasu by je przygotować. Mojej mięsożernej Połówce bardzo smakowały, dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Szczególnie, że cieciorka bogata jest w fosfor, potas, żelazo, błonnik i większość witamin z grupy B.

Cieciorkowe kotlety

Składniki:

puszka cieciorki
1/2 łyżeczki mielony kumin
1/2 łyżeczki mielone chili
przeciśnięty ząbek czosnku
cebula
jajko
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Cieciorkę odsączamy i wsypujemy do miski. Dodajemy do niej pokrojona cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, natkę, jajko i mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz