13 kwietnia 2013

Karmelowe babeczki


Postanowiłam zachęcić wiosnę do przyjścia, bo już tak brakuje mi słoneczka i ciepełka :) Wypowiadałam zaklęcia i piekłam babeczki karmelowe. W całym domu pysznie pachniało. Ciasto babeczkowe jest delikatnie wilgotne i słodziutkie. Całość dopełnia karmelkowa polewa. Polecam wszystkim słodkim łakomczuchom. 

Babeczki karmelowe

Składniki:

125 g masła 
100 g posiekanej białej czekolady
160 g brązowego cukru
150 ml mleka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

Do małego garnka wlewamy mleko, masło, wsypujemy posiekaną białą czekoladę i brązowy cukier. Zawartość stawiamy na mały ogień i mieszamy tak długo, aż powstanie jednolita masa karmelowa. Potem zdejmujemy z ognia i studzimy ok 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i ponownie mieszamy. (Nie należy się przejmować tym, że masa jest rzadka) Masę rozkładamy do silikonowych foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 30 minut Babeczki studzimy w foremkach.

Polewa:

110 g brązowego cukru
60 g masła
60 ml śmietany

Polewa jest dość słodka ! 
Wszystkie składniku umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak na małym ogniu przez około 5 minut. Gotową polewą dekorujemy babeczki. Najlepsza jest podawana od razu.


2 komentarze:

  1. no i udało się :) wiosna przyszła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki rewelacja! Ogromnie się cieszę że mogłam się nimi delektować...mniam :) i nie dziwię się że nawet wiosna się na nie skusiła :D
    Dudzinka

    OdpowiedzUsuń