23 maja 2013

Coleslaw


Jedna z najbardziej popularnych surówek i w dodatku jedna z moich ulubionych - Coleslaw. Historia jej sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian. Obecnie pojawia się w wielu kulturach kulinarnych Europy i świata. Sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego, gdzie "koolsla" jest skrótem od słowa "koolsalade" co znaczy nic innego jak "surówka z kapusty".
Podstawowym składnikiem jej jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań i kraju dodaje się różne dodatki jak: marchew, jabłko, cebule czy ananasa. Sos najczęściej robi się na bazie majonezu.  

Coleslaw

Składniki:

1/2 poszatkowanej główki kapusty włoskiej
2 starte marchewki
1 poszatkowana cebula
1 starte jabłko
5 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz, cząber

Do miseczki wsypujemy kapustę, marchew, jabłko, cebulę i wszystko mieszamy. Osobno w naczyniu mieszamy majonez, sok z cytryny, ocet i mieszamy. Tak powstały sos dodajemy do pozostałych składników i znów mieszamy. Całość możemy doprawić do smaku solą, pieprzem i cząbrem (ułatwi nam trawienie kapusty). Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz