29 maja 2013

Marmurkowe babeczki


Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła co jakiś czas pychotkowych babeczek. Moi stali degustatorzy zawsze bardzo się cieszą :) Tym razem poszły na warsztat dwukolorowe muffinki z bitą śmietaną.


Marmurkowe babeczki

Składniki:

Ciasto:
100g masła o temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml śmietany 30%

Bita śmietana:
200 ml  śmietany 30%
1 torebka usztywniacza do śmietany
2 torebki cukru waniliowego

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i 1 torebką cukru waniliowego. Dalej ucierając dodajemy pojedynczo jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na zmianę ze 100 ml słodkiej śmietany dodajemy do masy maślano-jajecznej cały czas miksując. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą nakładamy do foremek, a drugą mieszamy z kakao i nakładamy na jasną część. Na koniec widelcem przeciągamy od spodu do góry tak, aby powstał marmurkowy wzór. Babeczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu pozwalamy im wystygnąć, a w tym czasie pozostałą śmietanę ubijamy z resztą cukru waniliowego i usztywniaczem. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wystudzone babeczki i posypujemy delikatnie kakao. Miłego łasuchowania :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz