15 maja 2013

Zarzucajka sosnowiecka


Tyle wiemy na temat kuchni rożnych narodów, a tak mało na temat własnej regionalnej. Przynajmniej ja mało wiem. Postanowiłam zmienić to i stąd dzisiejszy przepis na Zarzucajke.
Kuchnia zagłębiowska swoimi korzeniami sięga kuchni małopolskiej. Dania zagłębiowskie są kaloryczne i dość tłuste. Te przyrządzane na co dzień prawie bezmięsne, choć musiały być na tyle treściwe by dawać siłę do pracy w polu, a z czasem w kopalni. Ulubionymi składnikami mieszkańców Zagłębia są ziemniaki i kiszona kapusta.
Zarzucajka to prosta i wyśmienita w smaku zupa. 

Zarzucajka sosnowiecka

Składniki:

300 g ziemniaków
200 g marchwi 
200 g pietruszki
1/2 pora
200 g kiszonej kapusty
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
natka pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz

Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w mała kostkę. Przygotowane warzywa zalewamy wodą, dodajemy masło, kawałek pora, liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. 
Kiszoną kapustę siekamy, przekładamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu (ok 15 minut). 
Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy por, a dodajemy do zupy ugotowaną kapustę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy i mieszając dodajemy do zupy. Gotową zarzucajkę podajemy na gorąco udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

(źródło: ulotka Lidla)

1 komentarz:

  1. To już wiem czemu jestem taką wielką fanką ziemniaków i kiszonek... bo jestem z Zagłębia :)
    Dudzinka :*

    OdpowiedzUsuń