30 maja 2013

Zupa z porów


Lubię wszelakie zupy: niedzielny rosół, gotowaną wspólnie z Moją Połówką zalewajkę, ostatnio odkrytą zarzucajkę, rozgrzewającą dyniową... Lista jest długa :) Na niej znalazła się również zupa z porów. Aromatyczna i smakowita. 

Zupa z porów

Składniki:

1 cały por
1 l bulionu
2-3  łyżki masła
2-3 łyżki śmietany kremówki
sól, pieprz

Pora dokładnie myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojonego pora. Gdy por zeszkli się wrzucamy go do garnka, zalewamy bulionem  i gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu blendujemy zupę, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z grzankami lub chrupkim pieczywem. Dla ładnego wykończenia możemy zupę skropić oliwą z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: