06 czerwca 2013

Cucina bianca -Zapiekanka z ziemniaków i kapusty


Kolejny przepis zaczerpnięty od moich ulubionych "Dwóch łakomych Włochów" :) Zapiekanka z ziemniaków i kapusty jest jednym z wielu przepisów reprezentujących włoską "cucina bianca" czyli "białą kuchnie", wywodzącą się z Ligurii i Alp Nadmorskich. Kuchnia ta różni się znacznie od typowej kuchni śródziemnomorskiej. Opiera się głównie na takich składnikach jak: mąka, nabiał, ziemniaki, por, czosnek, kapusta biała (wynika to ze "środowiska górskiego"). Jak widać dominuje w niej barwa biała, stąd też nazwa. Ludnością, która zapoczątkowała ten sposób żywienia byli pasterze, którzy na terenach Ligurii i Alp Nadmorskich wypasali swoje zwierzęta. Potrawy przez nich przyrządzane musiały być szybkie, łatwe w przygotowaniu, ale równocześnie smaczne i dające energie. Szykowanie posiłków odbywało się często w podróży albo w słabo zaopatrzonych schronach. Stąd też większość przepisów "cucina bianca" jest daniami jednogarnkowymi.  
 Przepis potwierdza to,że nie potrzebujemy wielu składników by pysznie i tanio zjeść.
 Ja zrobiłam zapiekankę z połowy składników, bo wykorzystywałam moje "resztki" warzywne. Zamiast sera taleggio użyłam zwykłej goudy.

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Składniki:

650 g kapusty włoskiej
8 ziemniaków
150 g masła
300 g sera taleggio
sól i pieprz


Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 3 minut. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy z pomocą ściereczki.
Z kapusty wykrawamy głąb i dzielimy na liście. Wycinamy z liści główny, gruby nerw i również blanszujemy w osolonym wrzątku tym razem ok 5 minut. Potem odcedzamy i osuszamy.
Formę do zapiekania smarujemy grubo masłem i układamy warstwę z połowy ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Posypujemy solą i pieprzem, a gdzie nie gdzie rozrzucamy na wierzchu kawałki masła. Potem na ziemniaki wykładamy warstwę kapusty. Na nią rozkładamy pokrojony w plastry ser. Na koniec układamy warstwę z pozostałych ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Formę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze do 200 stopni przez 25 minut. Na koniec usuwamy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz