16 czerwca 2013

Kwiatowy szampan


Oglądając program "Ogródek do schrupania", natknęłam się na interesujący pomysł na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu. A mianowicie na zrobienie z nich szampana, który ma małą zawartość alkoholu a dużą ilość bąbelków. Wystarczy zebrać baldachy kwiatów czarnego bzu, trochę cukru, cytryn lub limonek oraz odrobina octu winnego. Kwiaty bzu zawierają naturalne drożdże i to dzięki nim odbywa się fermentacja i powstają bąbelki.


Kwiatowy szampan

Składniki:

15 baldachów dzikiego bzu zerwanego w słoneczny dzień, gdyż kwiaty wtedy są najbardziej aromatyczne
10 litrów zimnej wody
1 kg cukru
2 cytryny lub limonki (może być też kombinacja cytryn i limonek)
4 łyżki octu winnego

Kwiaty oczyszczamy delikatnie z ewentualnych insektów. Baldachy nie mogą być zbrązowiałe, gdyż popsują smak. Do dużego naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i ocet i całość mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Z cytryn lub limonek wyciskamy sok i również go dodajemy. Pozostałe skórki z cytryn czy limonek kroimy i też je dodajemy do mieszanki. Na koniec wrzucamy kwiaty i całość mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy do wysterylizowanych butelek przez muślin, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.Tak przygotowany napój może być pity od razu, ale jeśli wykażemy się cierpliwością to po około 2-3 tygodniach będziemy cieszyć się wspaniałym szampanem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz