17 czerwca 2013

"Miodek" z kwiatów czarnego bzu



Z tegorocznych zbiorów po zrobieniu szampana zostało mi sporo kwiatów czarnego bzu i żal było ich wyrzucać, więc pokusiłam się o zrobienie "miodku".
Kwiaty czarnego bzu mają działanie: moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne oraz przeciwzapalne. Napary z kwiatów używane są przy przeziębieniach, do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych. 
"Miodek" stosujemy do sporządzania napojów rozcieńczając go z wodą, zamiast cukru do słodzenia herbaty, jak również do wypieków i deserów.


"Miodek" z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

10 baldachów kwiatów czarnego bzu
1/2 l wody
1/2 kg cukru
1 cytryna lub limonka

Kwiaty oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 1 minutę. Potem przecedzamy przez muślin, dodajemy sok z cytryny i cukier. Ponownie gotujemy, tym razem na małym ogniu, aż odparuje połowa wody a miodek zgęstnieje (ok godziny). Po tym czasie przelewamy zgęstniały miodek do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.


2 komentarze:

  1. robię taki miodek z mniszka, ale z bzu jeszcze nie próbowałam, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. był plan również na miodek z mniszka, ale przegapiłam kwitnienie :)

      Usuń