01 czerwca 2013

Muffinki pina colada


Z okazji Dnia Dziecka polecam Wam coś pysznego dla dużych dzieci (choć wydaje mi się, że w czasie pieczenia alkohol wyparuje i mniejsze dzieci też mogłyby je zjeść.). Pyszne pina coladowe  babeczki przeniosą Was na pewno na słoneczną plaże na Karaibach i zapomnicie o tym deszczu za oknem :D

Muffinki pina colada

Składniki:

90 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych 
300 g ananasa z puszki
1 jajko
120 g brązowego cukru
80 ml oleju słonecznikowego
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki likieru Pina colada albo rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi.
Ananasa odcedzamy i kroimy w mała kostkę. 250g dodamy do babeczek, a 50 g zostawiamy do dekoracji.
Jajko rozkłócamy i mieszamy z cukrem, olejem, jogurtem, likierem lub rumem. Dodajemy pokrojonego ananasa oraz mąkę i mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do silikonowych foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu podajemy muffinki ozdobione kawałkami ananasa i wiórkami kokosowymi.

2 komentarze: