18 czerwca 2013

Sałatka szpinakowo-truskawkowa


Nie spodziewałam się, że taka kombinacja składników okaże się taka pyszna. Szpinak + truskawki + płatki migdałów + czosnek = daje nam smakowita sałatkę sezonową. Przepis pochodzi z książeczki Kamisa "Letnie inspiracje".


Sałatka szpinakowo-truskawkowa

Składniki:

1/2 kg świeżego szpinaku
30 dag truskawek
5 dag płatków migdałowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz do smaku

Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni.
Szpinak myjemy, osączamy i rwiemy na niezbyt małe kawałki. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Do misy sałatkowej wrzucamy szpinak i truskawki, ostrożnie mieszamy. 
Z pozostałych składników przyrządzamy dresing i polewamy nim sałatkę. Przed podaniem posypujemy sałatkę prażonymi płatkami migdałów. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz