19 czerwca 2013

Tarta magica - Magiczne ciasto


Trochę cierpliwości, kilka łyżeczek ciepła, garść dobrego nastawienia .... No dobra żartowałam :) 
Bohaterem dzisiejszego postu będzie rzeczywiście magiczne ciasto, ale z innymi składnikami, choć te opcjonalnie też mogą być :P Kto zna się na fizyce i chemii to zapewne jest w stanie logicznie wytłumaczyć cały proces powstawania "magii tego ciasta". Ja nie mam  zielonego pojęcia jak to jest możliwe żeby z rzadkiej masy wlanej do foremki, po upieczeniu cieszyć się trójwarstwowym ciastem. Dolna warstwa jest trochę zakalcowata, następna przypomina krem budyniowy, a na wierzchu tworzy się biszkopcik. Mi bardzo przypadło do gustu to hiszpańskie ciasto :) Polecam robienie od razu z podwójnej porcji. Na bazie tego przepisu można stworzyć wiele wariacji np czekoladową zmieniając trochę proporcje. Teraz to już  Wam nic nie pozostało jak samemu poczarować OLE ! :)


Tarta magica - Magiczne ciasto

Składniki:

4 jajka
150 g cukru
1 łyżka wody
125 g rozpuszczonego masła
115 g mąki (jeśli chcemy zrobić czekoladową wersje używamy 65 g mąki i 50 g kakao)
1/2 l letniego mleka
4 krople octu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem oraz łyżka wody na puszystą masę. Masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy do masy, miksujemy. Następnie miksując dodajemy na zmianę mąkę i letnie mleko.Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywna pianę z octem i delikatnie łączymy z masą (ręcznie, nie mikserem). 
Powstałą masę wlewamy do blaszki 20*20 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i chłodzimy w lodówce. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego i miłego czarowania Wam życzę :D

3 komentarze:

  1. Jeśli jest tak jak piszesz to faktycznie jest to przepis magiczny Koniecznie muszę spróbować ze względu na fakt powstawania samoistnie trzech warstw ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja tez piekłam to ciasto bylo rzadkie na poczatku było ladne po swyciagnieciu z piecyka było jak nalesnik nie wyszlo tak pieknie jak wyglada postaram sie upiec 2 raz jesli nie wyjdzie nie bede tego piec prosze o rade co zrobic by to ciasto wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magiczne ciasto nie jest typowym ciastem i tak jak wspominałam w opisie przypomina trochę zakalec :) Całym sekretem by ciasto wyszło jest trzymanie się kurczowo przepisu i dokładne odmierzenie składników :) Pozdrawiam

      Usuń