19 lipca 2013

Herbaciany placek z indyjską nutą


Nie mogłabym piec ciągle tych samych ciast, więc co któryś wypiek próbuje czegoś nowego. Tym razem padło na herbaciany placek z indyjską nutą. Ciasto w smaku przypomina keks. Jest delikatnie wilgotne. Po skosztowaniu w życiu nie wpadłabym, że wśród składników jest mango i herbata. Przepis pochodzi z strony MojeCiasto.pl.

  
Herbaciany placek z indyjską nutą

Składniki:

125 g margaryny Kasi
1 duże mango
1 piramidka herbaty Lipton (ja użyłam innej owocowej)
2 jajka
2 i 1/2 szkl mąki (420 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szkl cukru (250 g)
sok z 1-2 cytryn
1/2 szkl rodzynek

Mango obieramy, wyciągamy z niego pestkę, kroimy na cząstki, miksujemy i łączymy z sokiem z cytryny. Zaparzamy herbatę w 1/2 szklanki wrzątku i wrzucamy do niej rodzynki (oczywiście piramidkę wyciągamy). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie mieszamy z miękką Kasią. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z dodatkami i zmiksowane owoce. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki rodzynki. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Ciasto pieczemy w formie 15*29 cm, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz