25 lipca 2013

Kalafior smażony w cieście według Jamiego Olivera


Oryginalny pomysł na przyrządzenie kalafiora. Smakowitości z korzenną nutą. W cieście przygotowanym według tego przepisu można  smażyć także filety rybne, paseczki piersi kurczaka i dowolne drobno pokrojone warzywa. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".


Kalafior smażony w cieście

Składniki:

1 kalafior
mąka, do posypania
olej roślinny
dowolnie: mały kawałek obranego ziemniaka, listki oberwane z 1 małego pęczka natki pietruszki ( ja użyłam również listki szałwii)
sól morska
cytryna

Ciasto:

1 łyżeczka nasion kuminu
2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy (użyłam zwykłej gorczycy)
2-3 suszone papryczki chili
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
200 g mąki samorosnącej (użyłam zwykłej mąki i dosypałam do niej 2 szczypty proszku do pieczenia)
1/2 łyżeczki kurkumy
350 ml zimnego piwa
sól morska

W moździerzu ucieramy kumin, pieprz, papryczki chili, gorczyce na proszek. Przyprawy łączymy z kurkumą, mąką i większością piwa. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest zbyt gęsta, wlewamy resztę piwa. Grudkami nie należy się przejmować (dzięki nim ciasto po upieczeniu będzie jeszcze bardziej chrupiące). Przyprawiamy do smaku solą.
Kalafior dzielimy na różyczki. łodygę kroimy na plasterki o grubości 2 cm (dzięki temu wszystkie kawałki usmażą się w tym samym czasie). Oprószamy niewielką ilością mąki. Kawałki kalafiora pojedynczo zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Za każdym razem, kiedy partia kalafiora będzie prawie gotowa, wrzucamy do oleju zanurzone uprzednio w cieście listki natki i smażymy przez 40 sekund. By kawałki kalafiora się równomiernie usmażyły, należy je kilkakrotnie odwracać łyżką cedzakową. Upieczone kawałki wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy wszystko solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego :)

1 komentarz: