02 lipca 2013

Pieczone ziemniaczki


Uwielbiam pieczone ziemniaczki. Sprawdzają się jako dodatek do obiadu jak i samodzielnie. Proste, ale wyglądające efektownie.

Pieczone ziemniaczki

Składniki:
ziemniaczki (nie muszą być młode, choć te smakują najbardziej; muszą być podobnej wielkości)
masło
oliwa z oliwek
sól
opcjonalnie: czosnek

Ziemniaki głęboko nacinamy, ale tak by nie poprzecinać ich całkowicie. Jeśli zdecydujemy się dodatkowo na czosnek to należy go obrać, pokroić na cienkie plasterki i umieścić je miedzy nacięciami ziemniaka. Masło (ok łyżkę na ziemniaka ) roztapiamy, mieszamy z oliwą i polewamy ziemniaczki. Następnie solimy je, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok godzinę (czas można skrócić lub wydłużyć w zależności od wielkości naszych okazów). W trakcie pieczenia możemy polewać ziemniaczki tłuszczem, który spłyną na spód blaszki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz