02 lipca 2013

Pieczone ziemniaczki


Uwielbiam pieczone ziemniaczki. Sprawdzają się jako dodatek do obiadu jak i samodzielnie. Proste, ale wyglądające efektownie.

Pieczone ziemniaczki

Składniki:
ziemniaczki (nie muszą być młode, choć te smakują najbardziej; muszą być podobnej wielkości)
masło
oliwa z oliwek
sól
opcjonalnie: czosnek

Ziemniaki głęboko nacinamy, ale tak by nie poprzecinać ich całkowicie. Jeśli zdecydujemy się dodatkowo na czosnek to należy go obrać, pokroić na cienkie plasterki i umieścić je miedzy nacięciami ziemniaka. Masło (ok łyżkę na ziemniaka ) roztapiamy, mieszamy z oliwą i polewamy ziemniaczki. Następnie solimy je, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok godzinę (czas można skrócić lub wydłużyć w zależności od wielkości naszych okazów). W trakcie pieczenia możemy polewać ziemniaczki tłuszczem, który spłyną na spód blaszki. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Playcasino - Mapyro
    › playcasino › playcasino Try out our 익산 출장마사지 live casino game at 경산 출장마사지 Mapyro, 동두천 출장안마 our mobile app 태백 출장안마 for iOS and 밀양 출장안마 Android. Use the map bar to find and request a quote.

    OdpowiedzUsuń